4.1. Terugblik van de voorzitter
‘In 2017 begonnen we als raad in een nieuwe samenstelling. Dan spelen twee dingen een rol: hoe houden we de continuïteit vast en hoe zorgen we ervoor dat we onszelf als team professioneel ontwikkelen. We hebben het afgelopen jaar ruim de tijd genomen om te praten over onze taak, rol en visie op toezicht.
Die onderwerpen stonden centraal in onze zelfevaluatie, ‘heisessies’ en gesprekken die we voerden met inspecteurs van de Autoriteit Woningcorporaties. Met de inspecteurs voerden we goede inhoudelijke gesprekken die uiteindelijk resulteerden in bruikbare feedback op governance. In het kort luidde de feedback: Woonborg doet het goed, maar kan het meer laten zien door zaken te formaliseren.
Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan herken ik dat. Woonborg heeft een kritische heroriëntatie doorgemaakt op vele fronten. Inmiddels is de koers weer gevonden. Die houdt in dat de kernvoorraad op orde is, betaalbaarheid van groot belang wordt geacht, het verduurzamen van het woningbezit topprioriteit is en dat het aanbod past bij de vraag van woningzoekenden. Wij staan daar als raad volledig achter
Terugkijkend op 2017 merkten we een verschuiving in taken en rollen door het nauwe samenspel tussen woningcorporatie, gemeenten en huurders. Het is een mooi samenspel, maar vraagt goede afstemming. Van ons als raad vraagt het dat wij goed bedenken wanneer wij in het proces stappen. Het samenspel is nog een beetje zoeken en daarom hebben we daar uitgebreid bij stilgestaan. Het is ook niet eenvoudig. In gemeenten liggen zaken soms politiek gevoelig en wordt er anders over zaken gedacht. Voor huurders betekent het een enorme inzet en kennis. Daarbij zijn de gespreksthema’s die op tafel liggen ingewikkeld. Het betreffen stuk voor stuk dilemma’s, die vragen dat er keuzes worden gemaakt.
Zo zal het huurprijsbeleid op een verstandige manier verder uitgewerkt moeten worden, terwijl dat voor individuele huurders lastig kan uitpakken met soms meer huur dan verwacht. Oog voor sociale aspecten is van belang, maar tegelijkertijd is de vraag: waar eindigt de rol als woningverhuurder? En op het gebied van duurzaamheid heeft Woonborg zich gecommitteerd aan de expeditie naar energieneutraal wonen in 2040, maar weet tegelijkertijd dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Als raad zien wij dat Woonborg daarin voor een verstandige aanpak kiest. Vaak gefaseerd, met beleid, kijkend naar het totale plaatje.
We zien ook dat de organisatie zijn best doet om het goed te doen. En dat Woonborg diep verankerd is in het werkgebied. De organisatie is bekend, heeft als kleine organisatie een grote kracht. Tegelijkertijd zagen we in 2017 de kwetsbaarheid van de organisatie. De organisatie is goed op weg, maar nog niet ‘klaar’. De organisatie wil zelf meer in control zijn, strategischer vooruitdenken en in scenario’s denken. Wij herkennen dat.
Ondertussen merken we dat Woonborg die stappen vooruit zet. We zien een bestuurder die visie heeft op de toekomst en een gezonde ambitie heeft. Die weet wat moet, maar ook wat er kan. Die spanning gaat de bestuurder en de organisatie niet uit de weg. Wij hebben daar waardering voor.’
Henk Jan Bolding, RvC voorzitter 2010 -2018